Overslaan en naar de inhoud gaan

Fontein op de Markt

De Gekke Maondaag is als Veldens volksfeest nog altijd springlevend en een bijzonder cultuurverschijnsel

Fontein op de markt in Velden

De verbeelding van de Gekke Maondaag wordt uitgevoerd door het feest in het begin van de vorige eeuw als metafoor te kiezen. Om daarmee aan te tonen dat het volksfeest reeds lange tijd bestaat en nog steeds aanwezig en herkenbaar is.

Uitvoerig onderzoek, overlevering en een aantal documenten uit de jaren twintig zijn het uitgangspunt voor het ontwerp van het nieuwe kunstwerk. Het kunstwerk werd onthuld op 22 september 2006.

Velden Vitaal

Een waterpartij zorgt er voor dat het kunstwerk het middelpunt is van het dorpsvernieuwing "Velden Vitaal".Het levendig en bruisend kunstwerk is als het ware het nieuwe kloppende hart van Velden. De fontein is een kunstzinnige verbeelding van Gekke Maondaag. Het kunstwerk bestaat uit drie onderdelen:

Grondwerken

Dit gedeelte vergde veel tijd en kosten terwijl deze, bij een juiste uitvoering, in het geheel niet zichtbaar zijn. Het betreft hier alle noodzakelijke voorzieningen voor fundering van het kunstwerk en nutsvoorzieningen voor het fonteingedeelte. Deze nutsvoorzieningen bestaan uit een pompkelder, water en elektra-aansluitingen en een aansluiting op riolering.

Basement

Het basement is als het ware een grote sokkel waar de beeldjes die het Gekke Maondaagsfeest uitbeelden op bevestigd zijn. Daarnaast bestaat het basement ook uit een fonteingedeelte. Het basement heeft een bronzen-deel en een stenen-deel. Het bronzen-deel zal de beeldjes dragen en de fonteinbak bevatten. De fontein is eenvoudig. Het gekozen metaal is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en vandalismebestendig. Het stenen-deel is van natuursteen en nodigt de bezoekers uit om plaats op te nemen.

Beeldjes

Vijf beeldjes, van 65 tot 75 cm. hoog, staan al dansend rondom de fontein, bovenop de 30 cm brede rand van het basement. Het getal vijf geeft het groepsgevoel weer en symboliseert tevens de afkomst van de diverse buurtschappen in Velden, vanwaar de jeugdige kerels die verbeeld zijn, vandaan komen. Deze jonge mannen, tussen de 16 en maximaal 30 jaar oud, zijn op originele wijze verkleed. Zoals de jas binnenste buiten gekeerd, zakdoek om het hoofd als baard, resten van gordijnen als mantel en meer van dergelijke creatieve vondsten uit het begin van de vorige eeuw. Met hun vrolijke uitstraling zullen de mannetjes ons blijvend inspireren.

De beelden zijn ontworpen door de Veldense kunstenares Mieke Knaapen en gemaakt bij MGP Venlo B.V. in Lomm

Alle foto's van de fontein