Overslaan en naar de inhoud gaan

Smokkelpad Schmugglerpfad

27-jan-2023 Niederrhein Fraulein 

Klik hier voor het verhaal

25 juli 2022 Grenzenlos Mobil

klik hier voor de uitzending

25 juli 2020 WDR uitzending

klik hier voor de uitzending

Blog   Bestemmingbuitenlucht. (Nederlands)

Blog   Sarah Dickel (Duits)

Het Smokkelpad is gratis toegankelijk.

Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Via PayPal: mailadres :  volkscultuur.velden@gmail.com 

Via bank: NL29 RABO 3494 5672 20 t.n.v. Stichting Veldense Volkscultuur

Kaart SmokkelpadHet  "

Smokkelpad achterkant

Smokkelaarspad Scharrelkids " is op 20 april 2016 feestelijk geopend. Wij hebben dit project samen met IVN Maasduinen uitgevoerd.

Smokkelaarspad.

In vroegere tijden was het smokkelen een lucratieve bezigheid. Met het wegvallen van de landsgrenzen kwam het smokkelen zoals we dat uit de overlevering kennen, te vervallen. Dit spannende thema is de aanleiding om kinderen de grensbeleving te laten herbeleven en niet te laten vergeten, want het hoort bij de regio en haar bewoners.

Dit doen we door de creatie van een smokkelaarspad bij de grensovergang Schandelo-Straelen. Een ‘groene’ grensovergang middenin de bossen en langs landerijen, vlakbij het natuurgebied Ravenvennen.

Avonturenpad. Het grensoverschrijdende smokkelaarspad is een openbaar toegankelijk avonturenpad voor jong en oud, met onderweg diverse obstakels zoals dat hoort bij een smokkelavontuur. Middels een spannende smokkelkaart die te verkrijgen is bij de horeca aan de grens.

Natuurplek. Onderweg zijn er diverse natuurplekken waar ruimte is om door de natuur te struinen, er te spelen met zelfbouwsels en om er natuureducatie aan te bieden. Ook zijn er speelaanleidingen, die kinderen uitnodigen tot spelen met datgene er voorhanden is in de natuur.

Scharrelkids. Kinderen spelen nog maar nauwelijks in de natuur, iets wat tot enkele decennia geleden heel gewoon was. Met de creatie van een avonturenpad en natuurplekken kunnen kinderen spelen en ontdekken wat de natuur te bieden heeft. 

Scholenparticipatie. De basisscholen van grensdorpen Straelen en Velden hebben geen enkel contact met elkaar. Twee scholen op 8 kilometer afstand, die elkaars bestaan en gebruiken niet kennen. De schoolkinderen zullen onder leiding van IVN Maasduinen elkaar leren kennen op het smokkelaarspad. Samen spelen en samen leren en ontdekken. Ook andere scholen of groepen kunnen gebruikmaken van het smokkelaarspad.

Uitwisseling. De scholen hebben het plan opgepakt vanaf juni 2016 een jaarlijkse uitwisseling tussen beide scholen mogelijk te maken.

Participanten.

Het project “Scharrelkids” wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) op initiatief van de Stichting Veldense Volkscultuur in samenwerking met IVN Maasduinen. Ondersteund door de gemeente Venlo, Stadt Straelen, Sparkasse Straelen, Förderverein Katharinenschule Straelen, Bauerncafe Jacobs uit Straelen, Restaurant Jagersrust uit Velden en vele vrijwilligers en organisaties. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Maas-Noord.

Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Maas-Noord. Voor meer informatie over de Euregio;www.deutschland-nederland.eu