Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelroutes

Het dorp Velden (gemeente Venlo) heeft van oudsher een agrarisch karakter.

Met name in de buitengebieden en buurtschappen zoals Hasselt, ‘t Vorst en Schandelo hebben altijd boerderijen gestaan en wordt al lang tuinbouw bedreven. Nu nog is dat duidelijk herkenbaar door sfeerbepalende oude boerderijen, typische hofboerderijen met binnenplaats, maar ook door nieuwe bedrijven met moderne tuinbouwkassen. Verder heeft het buitengebied een hoge landschappelijke waarde en wordt met name door het Limburgs Landschap veel gedaan om het Zwart Water, de Ravenvennen maar ook de tussenliggende gebieden zoals het Vreegebied naar het oorspronkelijke met een agrarische identiteit terug te brengen.

Toeristische landkaart

De gemeente en de regio speelt steeds meer in op de behoefte om ook Velden nadrukkelijk op de toeristische landkaart te zetten. Ook de inwoners van Velden hebben de wens om hierin een voortrekkersrol te spelen. De werkgroep heeft de trots van Velden; de Gekke Maondaag, middels een kunst- en wandelproject voor eeuwig in Velden uitgedragen.

Jonge vrijgezelle mannen

De Gekke Maondaag; jonge vrijgezelle mannen (boerenknechten) trekken sinds mensenheugenis een week na het Gildefeest vanuit Schandelo en de andere buurtschappen naar de cafés in het dorp om daar hun eigen feestje te bouwen, wat nu nog steeds Gekke Maondaag heet en massaal door jong en oud gevierd wordt. Het kunstwerk is een verbeelding van vijf van die jonge vrijgezellen hoe zij honderd jaar geleden opgesmukt naar het dorp trokken. Elk beeld staat apart op een historische en herkenbare plek in het buitengebied en daaraan is een toeristische route verbonden.De route sluit tevens aan op het Pieterpad en het regionale wandelproject Groene Halte Maasduinen.

De vijf beeldenfiguren komen in een gezamenlijk kunstwerk bijeen op de Markt in Velden.

Doelstellingen

1. Agrarische identiteit bewaren en bevorderen

2. Cultureel erfgoed dorp en streek verankeren

3. Aansluiten op en versterken van regionale toeristische ontwikkelingen

4. Volksgezondheid promoten.

Een unieke kans om eigenheid, kunst, agrarisch, landschappelijk en toerisme op een speelse herkenbare manier met elkaar in de lengte der jaren te verweven.

Hoe is het tot stand gebracht.Op 5 plekken in de buitengebieden/buurtschappen van Velden staat een beeld van een Gekke Maondaagsvierder. De wandelroute is zo aangelegd dat elk beeldenfiguur een mogelijke startplaats is en alle beelden zijn met elkaar verbonden. Met enkele eenvoudige aanpassingen is er ook een fietsroute van te maken.Markt

 

Waarom wandelen? Vroeger werd er door de jongelui die vanuit de buitengebieden naar het dorp kwamen niet gefietst. Zij kwamen en gingen terug per voet. Het geeft veel meer mogelijkheden om het agrarisch gevoel, culturele geschiedenis en het fijne van dit toeristisch gebied op te snuiven.

Het geeft meer mogelijkheden om plekken te ontdekken die per fiets of ander vervoermiddel moeilijk of niet bereikbaar zijn. En er zijn in de regio nu al veel fietsroutes. De recreatieve wandelsport is nadrukkelijk in opkomst en vereist eigentijdse voorzieningen.

De wandelroute is in juni 2007 tot stand gekomen

Folders met routebeschrijvingen zijn bij de plaatselijke horeca verkrijgbaar